V Mariboru je v sredo, 9. septembra 2020, potekala razvojna konferenca Pametna mesta prihodnosti.
V organizaciji časnika Večer in A1 je bil dogodek odlično izveden in govorci so postregli s številnimi koristnimi informacijami.
Na njem smo ob podpori Skupnosti občin Slovenije sodelovali tudi v 4PDIH, in sicer je dr. Emilija Stojmenova Duh predstavila možnosti financiranja projektov digitalizacije ter pomena ljudi, ki morajo biti v središču vsakega projekta.

Spodaj si lahko ogledate posnetek in preberete nekaj poudarkov iz prispevka v Večeru. 

Emilija Stojmenova Duh je predstavila možnosti financiranja in subvencij na področju pametnih mest.

Imamo lahko najboljše pametne stavbe in infrastrukturo, a če nimamo ljudi, to ni pametno mesto. Tehnologija je zelo pomembna, ni pa bistvena.” Opozorila je na necelovito obravnavo, tudi pri financiranju. “Obstaja veliko virov za financiranje, imamo pa dve ključni težavi. Prepletajo se področja, kot sami viri. V mestni občini Ljubljana, Maribor in še kateri večji občini imajo v projektnih pisarnah zaposlene ljudi, ki se spoznajo na vire in sklade. Večina občin v Sloveniji pa je majhnih in projektnih pisarn nima ali v njih deluje zelo omejeno število ljudi, ki vseh skladov ne poznajo. Če želijo financirati vse, kar smo danes našteli, pa morajo poznati različne vire,” je opozorila Stojmenova Duh. Ministru Koritniku odgovarja, da “ko govorimo o digitalizaciji, palica ni potrebna, če znamo predstaviti, kako zelo koristen je korenček za zdravje.”

Stojmenova Duh je v okviru popoldanske delavnice izpostavila, da velikokrat, ko se pogovarjamo o digitalizaciji, predvsem na podeželju, kjer nimamo toliko prebivalcev, utegnejo biti ekonomski učinki tudi negativni. “Marsikdo v manjših krajih lahko reče, da se jim ne splača, da vlagajo v digitalizacijo. Če pa dodamo tudi okoljske in družbene dodane vrednosti, pa se slika bistveno spremeni.” 

Pusti odgovor