V pripravi že naslednji poziv za mala in srednje velika podjetja za sofinanciranje razvoja visokotehnoloških rešitev

 

Evropska unija v okviru pobude Smart Anything Everywhere podpira projekt DigiFed, ki spodbuja širšo vpeljavo naprednih digitalnih tehnologij in kiberfizičnih sistemov (angl. Cyber-Physical Systems – CPS) v mala in srednje velika podjetja v Evropi. S številnimi inovacijskimi potmi – poleg aplikacijskega eksperimenta, pri katerem so bili pravkar objavljeni rezultati drugega poziva, sta to še digitalni izziv in generični eksperiment – zagotavlja ključno finančno, inovacijsko in tehnično podporo pri razvoju tehnoloških storitev in produktov. DigiFed bo v svoj inovacijski program skupno vključil najmanj 200 evropskih malih in srednje velikih podjetij, velik delež teh pa bodo predstavljala podjetja, ki šele začenjajo svojo digitalno preobrazbo.

Eno ključnih inovacijskih stičišč v projektu DigiFed je ravno 4PDIH. Naš ekosistem namreč vključuje raznolike partnerje tako iz velikih kot tudi malih in srednje velikih podjetij, občin, vlagateljev in pospeševalcev, javne uprave, raziskovalnih in izobraževalnih organizacij ter tako ustvarja najboljše pogoje za dolgoročni uspeh digitalne preobrazbe v Sloveniji.

Nedavno so bili objavljeni rezultati drugega poziva v okviru mehanizma aplikacijski eksperiment, v katerem so podjetja lahko pridobila do 55.000 € za samostojno prijavo oz. do 110.000 € za prijavo v paru s čezmejnim podjetjem. V pozivu je sodelovalo tudi nekaj slovenskih podjetij, nekaterim od njih smo svetovali pri tehnični pripravi dokumentacije ter jih usmerjali glede na projektne zahteve.

Od sprejetih 82 in ocenjenih 75 prijav je bilo uspešnih 16 prijav, od tega tudi 3, v katerih sodelujejo slovenska podjetja. 16 uspešnih projektov si bo razdelilo 1,3 milijona € sredstev. Sredstva bodo tako prejela slovenska podjetja Amibit, Flycom Technologies in Microbium.

Tole o razpisu pravijo slovenski udeleženci:

»Zahvaljujemo se skupnosti DigiFed in žiriji za izbor med zmagovalce drugega poziva inovacijskih projektov.

S projektom ‘Smart Sensor Development for Microbium MPN Analyzer’ bomo do konca leta 2021 izpopolnili našo napravo za avtomatizirano detekcijo E.coli in koliformnih bakterij v pitni vodi. Z napravo bomo vodovodom omogočili enostaven in digitaliziran postopek za notranji nadzor nad kakovostjo vode in s tem hitrejše ukrepanje ob morebitnih kontaminacijah.

4PDIH nam je ob pripravi prijave na drugi odprti poziv odlično svetoval in delil svoje izkušnje s preteklega razpisa. Na IoT-strategijo našega projekta so vplivali tudi člani podjetja Digital Catapult (VB), ki smo jih izbrali za naše DigiFed partnerje na področju implementacije IoT in AI. 

Pozdravljamo tovrstne evropske razpise, ki manjšim podjetjem s sofinanciranjem omogočajo vključevanje naprednih digitalnih tehnologij v njihove izdelke, saj s tem omogočajo hitrejši razvoj in lansiranje na trg.«

Rebeka Žerovnik, vodja projektov in marketinga, Microbium, d.o.o.

 

»Sodelovanje s 4PDIH-om je bilo celovito, učinkovito in uspešno. Skupaj smo analizirali razpis DigiFed, zastavili vsebino prijave ter oblikovali prepričljivo predstavitev. Pomoč in podpora, ki smo jo prejeli od 4PDIH-a, nam je pomagala, da smo udeleženi v enem izmed 16 projektov iz vse Evrope, ki bodo podprti na razpisu. Pridobljena sredstva nam bodo omogočala nadaljnjo digitalizacijo naših produktov.«

prof. dr. Mitja Ruzzier, Amibit, d.o.o.

 

 

Naslednji poziv v okviru mehanizma aplikacijski eksperiment se začne predvidoma 16. marca 2021, trajal pa bo 12 tednov, do 8. junija 2021. Vabljeni, da še naprej spremljate našo spletno stran in spletno stran DigiFed ter pripadajoče profile na družbenih omrežjih.

Za dodatne informacije o razpisu, usmeritve glede področja, ki ga rešitve v okviru DigiFed obravnavajo, ter napotke glede prijavnih obrazcev se lahko kadarkoli obrnete na nas.