Delavnica IoT+Agriculture, Smart Agro Grape v sodelovanju z DigiFed

Od 9. septembra, 2021 Novice

Danes, 9.9.2021, dopoldne je potekala virtualna delavnica na temo integracije IoT senzoričnih ter podatkovnih platform v okolje pametnih vinogradov. Sodelovalo je 16 podjetij iz vse Evrope, pridružilo pa se nam je nekaj zunanjih opazovalcev. Skozi Digifed mehanizem Generični eksperiment, ki ga vodi 4P DIH, Univerza v Ljubljani v sodelovanju s projektom Smart Agro Grape smo iskali uravnotežene razvojne pristope, nove funkcionalnosti po meri vinogradnikov ter primerno umestitev v okvir pametnega kmetijstva (precizno kmetijstvo, trajnostno pridelovanje, internet of farms…).

Otvoritev delavnice je vsebovala uvodni pozdrav, predstavitev projekta DigiFed, predstavitev vpletenih organizacij, Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, 4PDIH ter ciljev, ki jih želimo doseči z projektom Smart Agro Grape. Sledila je prva okrogla miza s predstavitvijo skupine vinogradnikov iz Francije in Slovenije z diskusijo glede potreb in izzivov, ne samo pri digitalizaciji njihovih procesov, temveč tudi glede odpornosti vlic klimatskim spremembam in dogajanjem na tržiščih. Tehnični oddelek (Aleksander Hrastič) je predstavil detajle glede pilotne implementacije in tehničnih odločitev ter nastavkov za strojno učenje in ustvarjanje napovednih modelov. Sledila je še druga okrogla miza z 11 udeleženci, ki so predstavili zelo raznolike tehnične in poslovne rešitve v okviru pametnega kmetijstva. Delavnica se je končala z diskusijo o bodočih izzivih in načrtih.

Delavnica je bila po oceni organizatorja izredno uspešna in že sama tehnološka širina rešitev, ki so jih prikazali sodelujoči daje dobro oceno smeri v nadaljnjem razvoju pilotov in tehničnih rešitev.