Molenwaard je občina v Južni Holandiji na Nizozemskem. Nastala je 1. januarja 2013 z združitvijo nekdanjih občin Graafstroom, Liesveld in Nieuw-Lekkerland. V tej novi občini, ki ima površino 126 km2, prebiva približno 29.000 ljudi. Med pripravami na združitev (v obdobju 2009–2013) se je pojavilo vprašanje, ali je mestna hiša res potrebna. Izgradnja nove mestne hiše je bila ocenjena na približno 15 milijonov evrov, na voljo pa so imeli samo 3 milijone evrov, zato se je občina odločila, da bo namesto fizične mestne hiše vzpostavila digitalno okolje – virtualno občino. Projekt je bil objavljen septembra 2013.

Od 1. oktobra 2014 je Molenwaard prva občina na Nizozemskem brez stalne fizične lokacije. 80–90 % vseh občinskih dejavnosti poteka prek spletnega portala https://www.molenlanden.nl. Za urejanje določenih opravkov morajo občani vseeno fizično obiskati različne lokacije občinskih uradov (za pridobitev potnega lista, vozniškega dovoljenja in osebne izkaznice).

V primeru Molenwaarda digitalizacija pomeni transparentnost. Občani lažje spremljajo administrativne postopke, med drugim se lahko naročijo tudi na storitev obveščanja, ki jih obvesti, ko so sprejete odločitve, ki vplivajo nanje. Različni podatki so javno dostopni na spletu, vključno z datotekami o prostorskem načrtovanju. Občani lahko preko spleta reagirajo tudi na odločitve občinskega sveta. Glede na raziskavo Univerze v Tilburgu občani sedaj občinsko službo Molenwaard ocenjujejo s skupno oceno 8 od 10, kar je več kot pred digitalizacijo občine.