Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije testira različne rešitve za razbremenitev zdravstvenih delavcev ter pospeševanje kakovosti zdravstvenih storitev za uporabnike in skrajšanje čakalnih dob. Predstavili bomo primer rabe umetne inteligence pri odkrivanju in diagnosticiranju raka dojke.

Inteligentna ocena mamografije – Mia

Mia™ je ustvarjena z namenom analiziranja standardnih mamogramov za odkrivanje raka dojke. Trenutna praksa v NHS (in v večini Evrope) predvideva dvojni postopek preverjanja rezultatov mamograma. Takšen postopek je temeljit, vendar v sistemu ni dovolj radiologov, kar posledično podaljša obdobje čakanja na rezultate. Mia je bila zato zasnovana kot drugi bralec rezultatov v delovnem procesu. Če se zgodi, da se mnenja prvega bralca (radiologa) in Mia sistema ne ujemata, se poišče “tretje mnenje”, in sicer radiologa, s čimer se zagotovi ustrezna odločitev oz. (človeška) avtoriteta.

Uporaba umetne inteligence v okviru Mie tako prispeva k zmanjševanju obremenitev zdravstvenih delavcev ter omogoča hitrejši pregled večjega števila žensk. Mia je bila zgrajena z uporabo konvolutivnih nevronskih mrež (oblika globokega učenja) in je bila usposobljena na več kot 3 milijonov slik iz različnih bolnišnic.