Od novembra 2017 švicarsko mesto Zug vsem svojim 30.000 prebivalcem ponuja digitalne identifikacijske številke, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (ang. blockchain), in tako ustvarja alternativo storitvam za upravljanje identitete, ki jih zagotavljajo Facebook, Google in druga velika internetna podjetja.

Občani se lahko za osebne izkaznice prijavijo prek aplikacije uPort ali spletnega portala. Vsak občan mora na začetku najprej obiskati mestno hišo in potrditi, da res živi v Zugu. Ko je zahtevek odobren, se njegova identiteta javno potrdi prek platforme Ethereum.

Od takrat naprej lahko lastnik e-identifikacije uporabi mobilno aplikacijo za svojo identifikacijo. Verodostojnost teh podatkov je mogoče preveriti s preverjanjem digitalnega podpisa prek tehnologije veriženja blokov (ang. blockchain).

Ker so vsi osebni podatki shranjeni samo na posameznih mobilnih telefonih – ne centralno na strežniku ali javno v internetu – in so šifrirani, imajo državljani popoln nadzor nad tem, katere podatke objavijo in s kom jih delijo.