V okviru strateškega načrta za pametno mesto, ki zaobjema 17 projektov, je mestni svet v španskem mestu Valencia pripravil več predlogov za razvoj svoje turistične destinacije na dolgi rok. Ta načrt razvoja se močno naslanja na strategijo odprtih podatkov (splošne informacije, ki jih lahko kdor koli prosto uporablja, ponovno uporablja in razširja brezplačno ali za minimalne stroške).

V praksi to pomeni pretvarjanje neobdelanih informacij v podatke, od katerih so odvisni uporabniki različnih storitev IKT, na primer aplikacije za pametne telefone, kot so zemljevidi, informacije o prometu in vremenu v realnem času, orodja za primerjavo cen, turističnih ponudb.

Mestni svet v Valencii je zato postavil platformo odprtih podatkov VLCi, ki prek postavljenih senzorjev zbira najrazličnejše podatke v oziroma o mestu. Podatki o javnem prometu, uporabi mestnih kolesih in nakupnih vzorcih turistov, ki uporabljajo kartico VLCi IMPULSE, se zbirajo in zastonj posredujejo lokalnim turističnim podjetjem. V okviru pobude se masovni podatki tudi analizirajo, ta analiza pa je namenjena temu, da lahko turistični ponudniki na podlagi njenih ugotovitev izboljšajo in prilagodijo svojo turistično ponudbo.