Španska nacionalna policija je umetno inteligenco uporabila za odkrivanje lažnih prijav s pomočjo sistema VeriPol AI. Sistem je zasnovan tako, da se integrira v obstoječi informacijski sistem policije, imenovan SIDENPOL, kar omogoči lažjo integracijo v tekoče delovne procese ter zagotavlja enostavnejšo uporabo.

Razvoj tega sistema je bil rezultat sodelovalnega projekta med Univerzo v Cardiffu, Univerzo Charlesa III v Madridu in špansko nacionalno policijo. Baza prijav je bila dostopna raziskovalcem z univerz, ki so usposabljali AI sistem. Za usposabljanje so uporabili 1122 prijav, med katerimi je bilo 534 resničnih in 588 lažnih. VeriPol deluje na podlagi kombinacije obdelave naravnega jezika (natural language processing) in klasifikacijskih algoritmih strojnega učenja, ki so sposobni oceniti verjetnost, da je prijava lažna.

Sistem tako tudi omogoča vpogled v razlike med lažnimi in resničnimi prijavami, kar lahko prispeva k učinkovitejšemu delu policije. Na podlagi pilotnih študij so npr. ugotovili, da so lažne prijave pogosteje sestavljene iz krajših izjav, ki se večinoma osredotočajo na ukradene predmete, brez veliko podrobnosti.